KURUMSAL
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, "Ahıska Türklerinin Türk vatandaşlığına geçirilmesi ile ilgili yıllardır bir çalışma yapılıyor. Malum darbe girişiminden, ihanet şebekesinin yaptığı olaydan dolayı devletimiz biraz daha kendisine çeki düzen vermek üzere bu konuyu biraz bekletmeye aldı." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonunda Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilecek Ahıska Türkü 108 aile ve 485 kişiden oluşan dördüncü kafile için hazırlanan evlerde inceleme yapan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları gezide, yeni gelecek kafile için evlerin eksiksiz olarak hazırlandığını gördüklerini söyledi.
Ukrayna'dan Erzincan'a göçün 25 Aralık 2015'te başladığını anımsatan Uçar, şöyle konuştu:
"Evlerin içerisi her şeyiyle döşenmiş donanımlı halde hazır. Ukrayna'dan gelecek olan kardeşlerimizi bekliyor. İnşallah umut ediyorum ki bu ekim ayı içerisinde göç gerçekleşecek. Bir önceki konuşmalarımızda 'Türkiye'deki kardeşleriyle buluşması' diyorduk, Ukrayna'dan gelecek insanlarımızın. Şimdi artık buradaki 'bir önce gelen akrabalarının buluşması gerçekleşecek' diyoruz. Çünkü akrabaları burada dört gözle gelecek olan insanları, kardeşlerini, amcalarını, dayılarını bekliyorlar. Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz ekim ayı içerisinde bu göçü gerçekleştirecek."
Her türlü destek verildi
Uçar, Ahıska Türklerinin öz vatanlarına geldikten sonra buradaki halkla kardeşçe yaşadığını belirtti.
Ahıska Türklerinin vatansızlığın, başka ülkelerde yaşamanın, değişik ülkelerde kendi akrabalarını bırakmanın acısını 72 yıldır çektiğini dile getiren Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ile birlikte 9 ülkede yaşayan Ahıska Türkleri için kendi vatanlarında yaşamanın mutluluğu başka bir şeydir. Bu nedenle Üzümlü'ye gelen halkımız, buradaki halk ile anında kardeşçe yaşamaya başladı. Çünkü örf ve adetleri, kültürleri, yaşam tarzları birbirlerine aynı denk bir halde. Bundan dolayı herhangi bir sıkıntı çekmediler. Bunun yanında valilik, kaymakamlık, belediyenin çalışmaları neticesinde gerek sosyal kültürel çalışmalar, gerekse ekonomik yönden iş imkanı sağlama noktasında çalışmalar yapılıyor. Devletimizin bu noktada çok büyük yardımları var. Cumhurbaşkanımızdan tutun da Başbakanımız ve ilgili bakanlarımız ve kurumlar bu konunun birebir içerisindeler. Yapılacak ne varsa hepsi yapılmakta. En ufak bir eksiklik görülmemektedir. Tabi ki bazı konular vardır ki bunlar zamanla çözülmesi gereken konular."
Ahıska Türkleri için başlatılan "vatandaşlık" çalışmaları
Uçar, Ahıska Türklerinin, Türk vatandaşlığına geçmesini yakın bir zamanda beklediklerini anlattı.
Ahıska Türklerinin, Türk vatandaşlığına geçirilmesi ile ilgili yıllardır çalışma yapıldığını ifade eden Uçar, şunları kaydetti:
"En son 27 Haziran'da bakanlar kurulundan Ahıska Türkleri ile ilgili 20 bin 600 kişilik bir karar çıktı. Bundan sonra kararın uygulanması Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne aitti. Malum darbe girişiminden, hıyanet şebekesinin yaptığı olaydan dolayı devletimiz biraz daha kendisine çeki düzen vermek üzere bu konuyu biraz bekletmeye aldı. Çünkü bu konunun devletin o kadar çalışması içerisinde anında işleme konulması tabi ki beklenemezdi. Bundan dolayı devletimizin şu andaki çalışmasını hızlı bir şekilde bitirip yakın bir zamanda inanıyoruz ki bu vatandaşlık çalışmasına başlayacaktır. Çünkü kendi vatanında yabancı bir insan muamelesi bizim insanlarımıza yakışmayan bir olay. Kendi vatanında öz vatandaş gibi oturarak vatanına sahip çıkma, vatanını düşünen, bayrağının altında yaşayan bir millet olarak burada yaşaması en büyük istekleridir."
YAKUP BAKAR, 08 Ekim 2016