KURUMSAL
04.05.2016 Tarihinde, saat 10.00 da Tiflis'te Avrupa konseyi temsilciliği binasında, Avrupa Konseyinden gelen delegelerden Mr Boriss CILEVICS, Latvia, Socialist Group; Mr Kerstin LUNDGREN, Sweden, Alliance for Liberals and Democrats for Europe; Mr Bas KLEIN, Deputy Head of Secretariat, Monitoring Committee of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe ile DATÜB Temsilcisi ve Gürcistan Ahıska Türkler VATAN Cemiyeti Başkanı Sayın İsmail MOLİDZE resmi görüşmede bulundu.
Görüşmenin ana konusu: Ahıskalı Türklerin Repatriant Statüsü, Gürcistan Vatandaşlık, Gürcistan'a Repatriasya ve Gürcistan'daki Durumuydu.
DATÜB temsilcimiz Sayın İsmail MOLİDZE, Avrupa'dan gelen delegelere Ahıskalıların Repatriasyayla ilgili bugüne kadar neler yapılıp, yapılmadığı hakkında bilgi vererek, delegelere Gürcistan hükumetinin acilen yapması gereken üç konuyu masaya yatırdı ve bu konuda Avrupa konseyinden yardım istedi.
Repatriasya kanununa göre Repatriant statüsünü alan Ahıskalılar iki sene içerisinde bulunduğu ülkenin vatandaşlığından çıkmak zorundadırlar. Yaşadığı ülkenin vatandaşlıktan çıkmak öyle kolay olmadığını ve aynı zamanda büyük masraflar gerektiğini söyledi.
Gürcistan'a göç ettikten sonra burada büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını Reportiyorlara anlattı. Örneğin: Ahıskalılar Gürcistan'da okul, üniversite, ister hastane olsun vatandaş olmadıkları için her yerde para ödemek zorunda kalıyorlar. Bu zorluklar yüzünden Gürcistan'a göç etmekten çekiniyorlar. Dolayısıyla kendilerine verilen Repatriant statüsü sadece bir belgeden ibaret olduğunu göstermektedir, çünkü bu statüyle birşey yapamıyorlar.
Sayın İsmail bey, bu problemlerin ortadan kaldırmanın tek bir yolu var, oda şudur diye üç konuyu masaya yatırdı.
1.Gürcistan hükumeti Repatriyasya kanununu Avrupa standartlarına uygun şekile getirmesini ve Kanundaki iki yıllık sürenin tamamıyla kaldırılması ve Repatriant statüsünü almamaları için kasten koyulan engellerin kaldırılması;
2.Aileden bir yada iki kişiye değil ailenin tamamına statü verilmesi;
3.Gürcistan devlet Bütçesinde Repatriasya için para ayırması.
Sayın İsmail bey, delegelere şu ifadeyi kullandı, gördüğünüz gibi bir çok engeller var bu kanunda ve bu kanunu zamanında Avrupa konseyide onayladı, yani Avrupa konseyi bu kanuna göz yumdu. Şimdide mevcut kanuna göre her türlü zorluklar ortaya çıkmış durumdadır ve bu kanundan dolayı Ahıskalılar sıkıntı çekmektedirler.
Biz DATÜB olarak bütün engellere rağmen elimizden geleni yapıyoruz ve bugüne kadar kendi imkanlarımızla repatriant statüsü olan 12 aileye ev aldık.
Biliyorsunuz ki sadece kanun çıkartmak ile iş olmuyor ve biraz önce ifade ettiğim o üç şart yerine getirilmeden repatriasya Avrupa standartlarına uygun şekilde devam edemez , bunu sizde iyi biliyorsunuz diye sözü Avrupa konseyi delegelerine bıraktı.
Avrupa konseyi delegeleri sayın İsmail Molidze'ye Repatriasyayla ilgili kendilerine etrafli bilgi vermesinden dolayı teşekkür ettiler.
Sayın İsmail bey tarafından koyulan üç talebini, yani sürenin kaldırılmasını yada uzatılmasını, ailenin tamamına repatriant statü verilmesini ve son olarak Gürcistan bütçesinden Repatriantlar için bütçe ayırma konusunu Gürcistan hükumetiyle konuşacaklarının sözünü verdiler ve bu taleplerin yerine getirilmesinde bir sakınca görmediklerini ifade etmişlerdir.
Reportiyorlar sayın başkanımız İsmail beyin tarafından talep olunan üç konudan üçüde çok önemli olduğunu söyleyip, bir kez daha sayın İsmail beye teşekkür ettiler böyle verimli çalışmalardan dolayı.
DATÜB Gürcistan Temsilciliği.
Tiflis, 05.05.2016