"Neyi” diye soracaksınız...
Ahıska Türkleri’nin 1944 yılına kadar yaÅŸadığı tarihi ata-baba toprakları olan Ahıska bölgesinin düÅŸman iÅŸgali altında olmadığını…
Sevgili dostlar, Yıllardır konuÅŸuluyor. Milletimizin tarihi vatanı Ahıska bölgesinin de sınırları içerisinde bulunduÄŸu Gürcistan’a dönmesi gerektiÄŸi tezini ellerinin tersi ile itmeye çalışan güruh o bölgede genellikle ermenilerin, gürcülerin yaÅŸadığını, milletimiz için can güvenliÄŸi zafiyetini öne sürerek kırıcı tavırlar sergilemekte. Bazı kendini bilmezler de içerisine deÄŸiÅŸik renkler kattıkları bez parçasını “Ahıska Bayrağı” diye dalgalandırmakta…
Anlamadıkları ÅŸu…
Tarihte her ne kadar Ahıska, Ahılkelek bölgesi Osmanlı imparatorluÄŸu sınırları içerisinde yer alsa da 14 Eylül 1829 tarihinde yapılan Edirne antlaÅŸması ile Rus imparatorluÄŸuna verilmiÅŸtir. 20. Yüzyılda kurulan Rus imparatorluÄŸunun varisi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler BirliÄŸini 25 Aralık 1991 tarihinde SSCB Devlet BaÅŸkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesinin ardından dağılması Sovyetler BirliÄŸi'ni teÅŸkil eden cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla sonuçlandı. Bağımsızlığına kavuÅŸan ülkelerden biri de Gürcistan oldu ve Ahıska bölgesi bu ülkenin toprak bütünlüÄŸü içerisinde yerini aldı.
Karadeniz’in doÄŸu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doÄŸusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer almakta. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler. Gürcistan seküler, üniter ve baÅŸkanlı cumhuriyet olan bir temsili demokrasidir. Hâlen BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Karadeniz Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü üyesidir. NATO üyeliÄŸi ve ileride Avrupa BirliÄŸi'ne üye olmak için uÄŸraÅŸ vermektedir. Avrupa BirliÄŸi tarafından alınan son olumlu karar neticesinde 01.01.2017 tarihinden itibaren Gürcistan vatandaÅŸları Avrupa BirliÄŸi’ne üye ülkelere vizesiz gidebilme hakkı kazandılar. Bu ülke tarihinde oldukça önemli bir diplomatik baÅŸarı olarak görülüyor.
Ayrıca oldukça önemli bir transit güzergaha sahip olan Gürcistan devleti hem Azerbaycan hem de Türkiye ile müttefiktir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı Projesi ve diÄŸer ortak yapılan çalışmalar bu devletler arasında ticaret baÄŸlarının oldukça saÄŸlam olduÄŸunu göstermekte. Gürcistan bu coÄŸrafyada bir çok nedenlerden dolayı oldukça önemli bir devlet. Azerbaycan devletinin de buraya yapılan yatırımlarını gözardı etmemek gerek.
Avrupa BirliÄŸi yolunda emin adımlarla ilerleyen bir devletin sınırları içerisinde bulunan Ahıska da artık ükenin gözde turizm hattlarında biri rolünü oynamakta. Daha fazla turist gelebilmesi adına Gürcistanda yabancı ülke vatandaÅŸlarının ülkede kalma süreci 1 yıla çıkarıldı. Bu hem de burada yaÅŸayan Ahıska Türkleri’nin sürekli giriÅŸ-çıkış yapmadan bu ülkede daha uzun süre ikamet etmesine olanak saÄŸladı. Gürcistan devleti de hem bu bölgeye gelen turistlerin hem de bu bölgede yaÅŸayan insanların can güvenliÄŸini saÄŸlamak adına oldukça çaba sarf etmektedir. Gürcistan devleti tarafından çıkarılan yasa çerçevesinde Ahıska Türkleri’ne saÄŸlanan vatana dönüÅŸ izni ve ÅŸartlı vatandaÅŸlık hakkı alarak geri dönüÅŸ yapan 51 yaÅŸlı Habib Meybiyev ve ailesi Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi tarafından saÄŸlanan maddi destek neticesinde Ahıska tren istasyonuna yakın Tavarni isimli kasabada 30 bin dolara aldığı evde eÅŸi Nesibe Meybiyeva ve 2 çocuÄŸu ile birlikte yaşıyor.
Azerbaycan doÄŸumlu olan Habib Dilaver oÄŸlu 2015 yılında Azerbaycan’ın Smadakend köyündeki evini ve sahip olduÄŸu diÄŸer eÅŸyaları satarak Gürcistan’ın Ahıska bölgesine göç etti. “Burada tek sorun vatandaÅŸlık sorunu. Devlet ne zaman isterse o zaman verir. Onu almak içinde kendimiz iyi olmalıyız. Sonuçta eÄŸer burada yaşıyorsak komÅŸularımızla iyi geçinmemiz gerek. Bizim yerli insanlarla iliÅŸkimiz çok iyi. Mesela evden pazara gidene kadar 15’e yakın araba duruyor yolda. Bazıları komÅŸularım bazıları da tanıdıklar. Ben düÅŸünüyorum ki, eÄŸer bu ülkede kendimizi yeterli düzeyde normal bir vatandaÅŸ gibi kanıtlarsak devlet de bir gün bakacak ki, bu insanlar vatandaÅŸlığı hakediyor ve verecek. Türkiye’de de bu sorunlar var. Bugün orada yaÅŸayan Ahıskalı’lar bile halen vatandaÅŸlık alamadılar.” diyor.
Sevgili dostlar, Ahıska Türklerinin vatandaÅŸlık hakkı ister Gürcistan’da isterse de Türkiye’de bu gün gündem maddesidir. Fakat vatandaÅŸlıkların verilmesi DATÜB’ün yetki alanı dahilinde deÄŸil, zaten olsa Sayın Ziyattin Kassanov hemen verir. Fakat bu iÅŸ o kadar da kolay deÄŸil. KonuÅŸtuÄŸum Meybiyev Habib, “Ziyatdin bey bizim milletin geleceÄŸi için oldukça faydalı iÅŸler yapıyor. Bundan sonra da DATÜB baÅŸkanı olarak faaliyetine devam etmesini ve milletimizi layık olduÄŸu yerlere ulaÅŸtırmasını diliyorum. “Ev sözsüz, çarşı sazsız olmaz” derlerya ortalıkta konuÅŸanlar her zaman olacak. Ama onlara takılmadan bizim yolumuza devam etmemiz gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.” dedi.
Ayrıca baÅŸta Dünya Ahıska Türkleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Sayın Ziyatdin Kassanov olmakla, DATÜB Gürcistan Temsilcisi Ä°smail Akhmedov’a ve DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Ä°brahim Mammadov’a da maddi manevi desteklerinden dolayı çok teÅŸekkür eden Meybiyev, onlar olmasaydı yaÅŸadığı evi alamayacağını belirterek bu baÄŸlamda yapılan bu çalışmaların önemine dikkat çekti.
Sonuç: Bu gunkü konjonktürde Ahıska bağımsız bir devletin sınırları içerisinde yer almaktadır. Biz Ahıska Türkleri’ne düÅŸen ise Gürcistan sınırları dahilinde bulunan Ahıska’ya sahip çıkmak ve DATÜB’ün baÅŸarıyla yürüttüÄŸü vatanda ev almak isteyen Ahıska Türkleri’ne maddi desteÄŸinden yararlanarak Ahıska’ya yerleÅŸmemizdir. Hakkımız olan vatana yerleÅŸmeye, sahip çıkmaya, orda yaÅŸayan kahraman Ahıskalı’lara destek olmaya devam etmeliyiz.
Mevlüt IÅžIK